Żeliwny zestaw w stylu japońskim CIEMNA ZIELEŃ
Żeliwne naczynia wracają do łask. Zestaw w stylu japońskim, wykonany z żeliwa, zapewnia doskonałe przewodzenie ciepła, co pozwala na utrzymanie napoju w stałej temperaturze przez dłuższy czas. Wyposażony w emaliowane wnętrze oraz stalowe sitko, idealnie nadaje się do parzenia herbaty. Będą jak wino, im starsze tym lepsze! To jedyne naczynia, które przy odpowiedniej konserwacji, będziecie mogli zostawić kolejnemu pokoleniu – jako te wyjątkowe, niepowtarzalne!
Co możemy zrobić, jeśli na naszych żeliwnych dzbankach pojawi się rdza? Możemy przygotować mieszankę białego octu z wodą (w równych częściach) i w takim roztworze zanurzyć naczynie na mniej więcej 8 godzin. Ocet rozpuszcza rdzę. Następnie wyszorować żeliwo szorstką gąbką. Dokładnie wypłukać i osuszyć – najlepiej ręcznikiem papierowym. Kiedy pozbędziemy się rdzy na żeliwie równie ważne jest, aby stworzyć na nim warstwę ochronną. Aby tego dokonać musimy natrzeć żeliwo olejem roślinnym i wypalić je w piekarniku. Możemy tą czynność powtórzyć. Pozwoli to na stopniowe tworzenie ochronnych warstw i zapewni lepszą powierzchnię do gotowania a także ochronę przed rdzą. Do walki z rdzą posłużyć może nam również soda oczyszczona.
Naczynia żeliwne nie powinny być stosowane bezpośrednio na ogniu. Należy pamiętać, że dzbanek żeliwny nie zagwiżdże podczas używania na płycie grzewczej ani indukcyjnej. Ważne jest, aby nie zostawiać go bez nadzoru, ponieważ zaniedbanie tego może prowadzić do uszkodzenia lub zniszczenia produktu.
W skład zestawu wchodzi:
Żeliwny dzbanek/zaparzacz:
– materiał: żeliwo, stal nierdzewna
– pojemność: 0,8 L
– średnica: 15 cm
– wysokość: 9 cm
Klasyczne japońskie żeliwne czarki – 2 szt.:
– materiał: żeliwo
– maksymalna pojemność: 150 ml
– wysokość: 5,5 cm
– średnica: 8 cm (góra), 4,5 cm (dół)
Żeliwny podstawek pod dzbanek:
– materiał: żeliwo, gumowe nakładki na nóżki
– średnica: 13,5 cm
– średnica otworu: 4 cm
– wysokość: 1,5 cm
Cechy produktu:
– materiał: żeliwo, stal nierdzewna
– kolor: ciemna zieleń
– odporność na zużywanie się: długa żywotność
– możliwość użytkowania: odpowiedni do codziennego użytku
Pielęgnacja:
– mycie: ręczne, wyłącznie ciepłą wodą, bez użycia detergentów, przy użyciu miękkiej gąbki lub szczotki
– suszenie: dokładnie osuszyć po umyciu, unikać przechowywania mokrych naczyń
– unikać: zalewania gorącego dzbanka zimną wodą
– przy konserwacji: regularne osuszanie, aby uniknąć rdzewienia
—
Japanese-Style Cast-Iron Set OLIVE
Cast iron dishes are making a return. The Japanese-style set, crafted from cast iron, provides excellent heat retention, keeping your beverage at a consistent temperature for a longer period. Featuring an enameled interior and stainless steel strainer, it is perfect for brewing tea. Like fine wine, it improves with age! With proper care, these cast iron pieces can be passed down to the next generation as unique and special heirlooms.
What to do if rust appears on your cast iron teapot? If rust appears on your cast iron cookware, you can start by preparing a mixture of white vinegar and water in equal parts. Soak the cookware in this solution for about 8 hours, as vinegar helps dissolve the rust. After soaking, scrub the cast iron with a coarse sponge, then rinse thoroughly and dry completely, preferably with a paper towel. Once the rust is removed, it is crucial to create a protective layer on the cast iron. To do this, coat the cast iron with vegetable oil and bake it in the oven. This process can be repeated to build up protective layers, enhancing the cooking surface and preventing future rust. Baking soda can also be used as an alternative for rust removal.
Cast iron cookware should not be used directly over an open flame. It is important to remember that a cast iron teapot will not whistle when used on a stove or induction cooktop. Always monitor the teapot closely, as leaving it unattended can lead to damage or destruction of the product.
The set includes:
Cast-Iron Teapot/Strainer:
– material: cast iron, stainless steel
– capacity: 0.8 L
– diameter: 15 cm
– height: 9 cm
Classic Japanese Cast-Iron Cups – 2 pcs.:
– material: cast iron
– capacity max: 150 ml
– height: 5.5 cm
– diameter: 8 cm (top), 4.5 cm (bottom)
Cast-Iron Teapot Trivet:
– material: cast iron, rubber feet
– diameter: 13.5 cm
– hole Diameter: 4 cm
– height: 1.5 cm
Product Features:
– material: cast iron, stainless steel
– color: olive
– wear Resistance: durable for long-term use
– suitable for Use: appropriate for daily use
Care:
– washing: by hand, with warm water only, without detergents, using a soft sponge or brush
– drying: thoroughly dry after washing, avoid storing wet items
– avoid: pouring cold water into hot teapot
– for Maintenance: regular drying to prevent rusting




